Site Overlay

Autolla Bordeaux’n seudulla – autovuokraamosta löytyy sopiva menopeli

Bordeaux on vaikuttava, historiallinen kaupunki Lounais-Ranskassa Gironde-joen rannalla. Sen seutu Aquitania oli entisaikaan itsenäinen kuningaskunta. Bordeaux itse on vierailun arvoinen, mutta sitä ympäröivä seutu on täynnä uskomattoman upeita matkakohteita. Jos siis lähdet Bordeaux’seen, on parasta vuokrata auto ja viettää suurin osa lomasta kaupungin ulkopuolella. Alueella on viinitiloja, jotka tuottavat maailman parhaita viinejä, ja paikallinen gastronomia on huippuluokkaa, joten ruoan ja viinin puolesta matkakohde ei voisi olla parempi. Atlantin rannikolla on kilometreittäin koskematonta hiekkarantaa, valtavia mäntymetsiä, rannikkokaupunkeja, joissa voi nauttia ostereista ja muista meren herkuista, ja esimerkiksi Euroopan korkein dyyni.

Kulttuurin ja historian ystäville alueen kiertäminen on silkkaa juhlaa. Seudulla oli runsaasti asutusta jo antiikin Rooman ajalla, ja alueella on paljon hyvin säilyneitä roomalaisia raunioita. Sittemmin Aquitania oli kuningaskunta, joka kuului Englannille 1100-luvulta 1400-luvulle. Näistä ajoista muistuttavat lukuisat, hyvin säilyneet linnat. Näihin lukeutuvat esimerkiksi tunnetun, 1500-luvulla eläneen filosofin Michel de Montaignen aikoinaan asuttama Montaigne’n linna, Cadillacin kreivin linna, ja Duras’n linna. Dordogne on kuvankaunista seutua, jossa joet mutkittelevat jyrkänteiden välissä. Siellä on kuuluisa Lascaux’n luola, jossa voi ihailla esihistoriallisia luolamaalauksia, sekä uskomattoman vaikuttavia maanalaisia järviä ja jokia.

Automatkan suunnittelu

Bordeaux’seen pääsee helposti lentäen, ja sinne on saatavilla jopa suoria lentoja Helsingistä. Lentokentällä on useita autovuokraamoja, esimerkiksi Avis, Hertz, Europcar, Firefly Car Rental, ja Enterprise Rent-A-Car. Lentokenttä sijaitsee Mérignacin kaupungissa, noin 45–60 minuutin ajomatkan päässä Bordeaux’n keskustasta. Toinen vaihtoehto on lentää Pariisiin, josta TGV-luotijunalla pääsee perille noin kolmessa tunnissa. Liput junaan kannattaa ostaa hyvissä ajoin, koska niiden hinnat nousevat sitä mukaa, kun lippuja myydään. Liput ja aikataulut löytyvät SNCF:n eli Ranskan valtion junayhtiön sivuilta. Bordeaux St. Jean- juna-aseman ympärillä on myös tusinan verran autovuokraamoja.

Ajoreittejä suunnitellessa on hyvä ottaa huomioon, että Ranskan tiesysteemi eroaa jonkin verran suomalaisesta. Nopeimmat moottoritiet ovat maksullisia, ja parinkin tunnin reissu saattaa maksaa jopa 20 euroa. Niillä voi ajaa 130 km tunnissa ja liikenne on harvinaisen sujuvaa, mutta maisemat ympärillä ovat monotonisia, koska moottoritiet on rakennettu kylien ja kaupunkien ulkopuolelle. Jos haluat siirtyä nopeasti yhdeltä alueelta toiselle, esimerkiksi Bordeaux’sta Dordogneen tai Baskimaahan, moottoritie on paras vaihtoehto, koska muuten matkassa kestää paljon kauemmin. Mutta kun olet saapunut alueelle johon on tarkoitus tutustua, pikkuteillä ajaminen on mukavinta.

Seudun nähtävyyksiä

Viinin ystävän kannattaa ensiksi ottaa selvää Bordeaux’n ympäristön viinialueista. Näistä tunnetuimpia ovat Médoc, Graves sekä Libournais, jossa sijaitsevat muun muassa Saint-Emilion ja Pomerol. Saint-Emilionin kaupungissa kannattaa viettää koko päivä, kun taas Médocin viinialueella ei ole varsinaista kaupunkia, ja siellä kannattaa ajaa viinitilalta toiselle. Bordeaux’n alueen viinit kuuluvat maailman parhaisiin, joten viinien maisteluun kannattaa varata aikaa. Kuskikin voi hyvin maistella viinejä, koska oikeaoppisessa maistelussa viiniä vain purskutellaan suussa ja syljetään sitten pois. Viinien hinnat ovat aivan eri luokka kuin Suomessa, ja jo muutamalla eurolla saa ostettua korkeatasoisen pullon suoraan tuottajalta.

Viinialueilla kiertelyyn voi yhdistää retket lukuisiin ihastuttaviin historiallisiin kyliin, joita paikallinen maaseutu on pullollaan. Useimmissa niissä on jotain nähtävää, esimerkiksi keskiaikaisia luostareita tai kirkkoja tai vain harvinaisen kaunis kylän keskusta. Seudulla on myös lukuisia jokia, joissa voi käydä uimassa. Jos taas kaipaa vaihtelua vanhojen rakennusten katseluun, Pessacin kaupungissa on yhden 1900-luvun tunnetuimman arkkitehdin Le Corbusier’in 1920-luvulla suunnittelema Cité Frugès. Sen funktionalistiset työläisille suunnitellut pikkutalot olivat edelläkävijöitä tyylissä, joka sittemmin dominoi koko myöhemmän 1900-luvun arkkitehtuuria. Pessac on myös tunnettu viinistään; Château Haut-Brion on yksi maailman parhaista viineistä, ja se sijaitsee Pessacissa.

Rantaelämää

Atlantin rannikko Bordeaux’n ympäristössä ja etelämmässä Baskimaassa on enimmäkseen koskematonta ja villiä. Sieltä löytyy aina tilaa rannalta, eikä turistimassoista ole pelkoa, jos jaksaa kävellä muutaman sata metriä. Aivan rannikolla on vain muutamia kyliä, koska Atlantin rannikko liikkuu eikä rannan viereen voi rakentaa. Poikkeuksena niistä on historiallinen Arcachon, joka sijaitsee suuren lahden ympärillä. Sitä koristavat upeat 1800-luvun modernistiset huvilat, ja siellä sijaitsee Euroopan suurin duuni Dyne de Pilat. Bordeaux’sta pohjoiseen Médocissa on rantakaupunki Lacanau, jossa on runsaasti ravintoloita. Sen lähellä on myös ihastuttavia järviä, joissa voi uida, meloa tai purjehtia.